‘VAN JE COLLEGA MOEST IK STOKERS GEBRUIKEN, WAT WILLEN JULLIE NOU?’

Hij zit tegenover me en kijkt me een beetje geërgerd aan. In een groepspraktijk ontkom je er niet aan dat je patiënten soms door een ander geholpen worden en zo was nu ook het geval. Vorige keer had mijn lieve collega uitgebreid geadviseerd over stokers, helaas met onvoldoende effect op de gingivale gezondheid. Dus ik begin een verhaal over interdentale ragers. ‘Het is ook nooit goed bij jullie’ is zijn antwoord.

Ik begrijp het ook wel. Je hebt als patiënt je stinkende best gedaan de adviezen op te volgen en nog heb je niet het resultaat waar je op hoopte…. Of misschien zelfs het resultaat wat je met al je inspanningen verdiende!

Vaak hebben behandelaren niet dezelfde achtergrond en hebben ook andere instructies aangeleerd. Wij beginnen al met 3 mondhygiënisten uit Amsterdam, een uit Groningen en ikzelf opgeleid in Utrecht. Tel daarbij op een heleboel tandartsen van verschillende generaties en preventie assistentes met verschillende opleidingen…. Wat is wetenschappelijk gezien het beste advies? En hoe zwaar wegen je eigen ervaringen en de mogelijkheden van de patiënt?
Om de patiënten zo goed mogelijk te helpen is het belangrijk dezelfde taal te spreken, en adviezen te geven. Wij gingen met alle collega’s aan tafel en brachten structuur aan in ons verhaal en de behandelmethodiek. Dat helpt en voorkomt verwarring bij je patiënten.

Loop jij hier ook tegenaan?
1. Ga met je team om tafel en maak afspraken
2. Kom je er niet uit of heb je structuur nodig? Stuur me een berichtje… Veel teams zijn jullie al voor gegaan. Ik kan je helpen, ben ik dol op.

Met eenduidige communicatie op naar een #cariesvrijegeneratie #team #gezondheid