AMPER 4 JAAR EN 2X ZOVEEL GAATJES

Ik schrik niet snel maar nu….. net iets langer dan een momentje val ik stil. Moeder kijkt me verwachtingsvol aan. ‘Hoe ziet het er uit? We poetsen tegenwoordig extra lang’

Ze vertelde me dat er onlangs een informatieavond op het kinderdagverblijf over gezonde kindertanden was geweest. (Hulde voor beide partijen!) Andere ouders vertelde daar dat hun kinderen al gaatjes hadden gehad en toen was ze geschrokken. Ze was immers nog nooit met haar dochtertje bij de tandarts geweest. ‘Ik dacht dat je pas vanaf 4 jaar hoeft te gaan’

Kleine Sophie kijkt me aan met een mix van nieuwsgierigheid en angst. Ik mompel wat bemoedigende woorden naar de moeder en begin mijn spel om de kleine meid in de stoel te krijgen, met poetsdraak en al.

Eén blik in de mond en ik weet genoeg, werk aan de winkel. Dan laat ik Sophie’s moeder kort meekijken in de mond en zet de stoel weer rechtop. ‘Sophie, wil je een spelletje met me doen?’ Ik pak de Jenga stapeltoren uit de kast en zie haar stralen. Dat spel kent ze wel en ze klimt enthousiast op een kruk.

Om de beurt pakken we een blokje, eerst Sophie, dan mama en dan ik. Als we allemaal een keer geweest zijn begin ik mijn verhaal. ‘Het glazuur van tanden is het hardste wat we in ons lijf hebben, een beetje zoals deze toren. En dat is maar goed ook want onze tanden moeten hard werken.’ Sophie knikt instemmend, ze is dol op winegums. ‘En die moet je hard kauwen’ vertelt ze trots. Ik kijk haar aan met een blik van herkenning en ga verder. ‘Van sommige dingen wordt de toren minder sterk’, ik haal een blokje weg. ‘Wat denken jullie dat dit zou kunnen zijn?’ De moeder van Sophie haalt ook een blokje weg en geeft een korte samenvatting van de uitleg bij de informatieavond. Iets over poetsen, tandpasta en suikergebruik, dat is goed geland zeg! Toch durft ze niet te zeggen wat de gaatjes heeft veroorzaakt. Sophie doet er nog een schepje bovenop door te zeggen dat ze ‘echt niet zoveel snoept hoor.’ Hihi, slimme meid. Ik vraag daar nog even op door en kom er gaande weg achter dat Sophie altijd heeeeeeeel zuinig doet met haar snoepjes en fruit, lekker laaaaang genieten, zeg maar: hele middag. Bingo.

Ik pak nog een blokje en de toren valt om, ‘GEWONNEN!’ roept Sophie. De boodschap blijft overeind, iedereen gelukkig.

Teamtraining over hoe (preventieve) mondzorg voor kinderen ècht leuk en effectief te maken?