WAT EEN STOERE KLEINE HELD

Zijn moeder was bij de Infoavond Kleine Tanden GROTE IMPACT geweest. Daar hebben we uitgebreid besproken wat van belang is om de allerkleinsten mondgezond te helpen opgroeien. Een van de onderwerpen is de effecten van fopspeen gebruik, die al vanaf 1 jaar optreden. Ik zie mams reageren….kleine Stijn is 2 jaar, dol op zijn moeder, auto’s en zijn speen. Gewapend met onze tips en tricks ging ze vastberaden naar huis, die speen gaat eruit!

Na 3 weken zie ik moeder en zoon voor een dreumes consult in de praktijk. Het lukt nog niet om de speen af te leren. Ik voel lichte paniek bij mams. Ze zijn samen in een welles-nietes debat beland en op dat moment lijkt Stijn te winnen.
Ik kijk in zijn mond, oeps een duidelijke opening waar de speen zat. Ook drukt hij bij elke S-klank zijn tong keurig tussen de opening van zijn tanden en snurkt hij tijdens zijn slaap, vertellen ze. We voeren een liefdevol, indringend gesprek, met Stijn over dat speentjes eigenlijk voor baby’tjes zijn en met Stijns moeder over hoe alle ouders hiermee stoeien.

Een week later, bij het Gezondheidsfestival in Delft kwam Stijn bij onze stand van de praktijk langs. Met zijn moeder, grote zus én met een zakje met al zijn spenen. Eén voor één werden de speentjes plechtig aan mij overhandigd. ‘Voor de baby’s’ zegt hij trots. ‘Ik geen baby’.

Ik ben bijna net zo trots als zijn mama. Wat een held deze kleine man! Morgen even bellen hoe het slapen bij de familie gaat.

Voer jij ook dit soort gesprekken in de praktijk? Hoe eerder, hoe beter!

Hulp nodig? Stuur me een berichtje