DEZE WIL IK!

We lopen in de stad met een bijna volledig afgevinkte boodschappenlijst. Volle (zware) tas in de ene hand, hand van mijn dochter in de andere hand. De lijst stuurt ons voor een laatste stop naar de drogist waar we op jacht gaan naar een verse tube tandpasta.

Vastberaden loop ik naar de peutertandpasta. Pak de variant die we altijd hebben (je weet wel… officieel goedgekeurd door ‘mondhygiënist by day, mama by night’) en loop door richting de kassa. Voor deze keer schenk ik geen aandacht aan de al wat oudere dame die met twee soorten tandpasta in haar hand tracht de beste keuze voor haar mondgezondheid te maken. Ik heb immers een zware tas, een vermoeide dochter en een bijna voltooide missie (de boodschappenlijst). Geen tijd voor ongevraagd advies.

In de rij gauw nog een laatste blik op het boodschappenlijstje, klaar om naar huis te gaan. Dan hoor ik mijn dochter ‘mama, deze wil ik!’ Ik kijk omlaag, naar mijn dochter en naar de tandpasta in haar hand. Helaas niet de ‘by day…by night‘ goedgekeurde pasta. Het is (uiteraard) een tube Roze met Paars, Glitters en zelfs een Eenhoorn 🦄 Het spul voldoet volledig aan het schoonheidsideaal van een ‘3, bijna 4’-jarige peuter.

Hmm…in mijn mama bestaan probeer ik mijn kinderen te betrekken bij het maken van keuzes. Daarnaast straalt het kind van oor tot oor en heb ik er wat voor over om snel onderweg naar huis te zijn. Wellicht tijd om voor deze keer van de geijkte zorgvuldig gekozen pasta af te stappen. Een ‘mild fruity flavour’ staat erop, mét lachende aardbei. Dat klinkt onschuldig. Ik doe nog even een snelle check op de ingrediënten en het fluoridegehalte en vooruit, deze mag mee.

Eenmaal thuisgekomen maken we de tube open en direct heb ik spijt van mijn keuze. De tandpasta ruikt naar de ALLER.ZOETSTE.SNOEPJES.OOIT.EVER. Van die dingen waar je glazuur al van je tanden spat als je er naar kijkt, die ons huis niet binnenkomen (iets met Cariësvrije Generatie).

Is het niet een beetje gek dat een product wat mondgezondheid bevorderd precies ruikt en smaakt als een product wat zorgt voor tandbederf (en al die andere ongezonde aspecten van suiker). De zoete smaak maakt poetsen ‘leuk’, aldus fabrikanten.

Ik ben zo benieuwd wat dit soort pastaatjes doet met de zoetbeleving en -behoefte van kinderen. Bij ons heeft hij de badkamer niet gehaald.

Hoop andere manieren om poetsen leuk te maken. Hulp nodig? Stuur me een berichtje