World Cavity-Free Future Day

Ik weet het nog als de dag van gisteren. Een van onze tandartsen zei tegen mij: ‘als een patiënt een primaire caviteit heeft zou er in de praktijk een Alarm 🚨 af moeten gaan’.

Heel eerlijk? Ik vond zijn uitspraak nogal overdreven. Ik kwam net van de opleiding mondzorgkunde en had daar ook geleerd om te prepareren, no big deal die caviteit. We realiseerden ons beiden niet dat deze uitspraak een significante invloed zou hebben op mijn kijk op mondgezondheid. Op dat moment dacht ik: ah joh, vulling erin en weer door.

Maar hoe bizar is het eigenlijk dat we collectief het gevolg van cariës (namelijk de caviteit) behandelen maar de ziekte zelf (cariës) vaak niet weten te beteugelen. Als we niets doen aan de ziekte liggen de nieuwe caviteiten alweer op de loer. De grootste voorspeller voor cariës is……
Cariës.

Dus ja, in ieder geval in mijn hoofd gaan er tegenwoordig gigantische alarmbellen behoorlijk veel herrie maken als een een patiënt tref met de eerste tekenen van actieve cariës. En gaan we keihard aan de slag om samen de balans in de mond terug te vinden en de ziekte te stoppen.

Het komt niet zomaar goed.

Op naar een #cariesvrijegeneratie

#gewoongaaf#gezond#teamwork#mondhygienist#WCCFDay2022